Mesajul redacţiei „Foii pentru cuget şi spirit adormit”

către cititori şi cetăţenii de bună credinţa ai ţării

 

            Celebrul avertisment al renumitului pictor spaniol, lansat acum 200 ani - "SOMNUL RATIUNII NASTE MONSTRI !" - din pacate rămâne extrem de actual şi perfect aplicabil situaţiei in care a ajuns societatea moldovenească astazi, după 16 ani de renaştere naţională, 14 ani de independenţă statală şi 11 ani de constituţionalitate. Somnul raţiunii noastre a condus Republica Moldova în pozuţia celei mai sarace, corupte şi prost guvernate ţări din Europa. Monştrii incompetenţei si imoralităţii, ai corupţiei politice, administrative, justiţiare si economice, devorează societatea moldovenească "de la vladică la opincă".

            De rand cu clasa politico-administrativă a Moldovei – incompetentă şi imorală cum o ştim, indecisă in oscilaţiile sale Est - Vest şi monstruos de coruptă, vina pentru situaţia dezastruoasă a ţarii, în egală măsură o purtam noi – cei mici dar mulţi - cetaţenii de rând ai ţarii. Somnul raţiunii noastre colective nu ne-a permis să înţelegem esenţa transformărilor de după 1991 si nici importanţa de-a dreptul  revoluţionara a Constituţiei democratice din 1994. Suntem vinovaţi fiindcă nu am luat in serios această Lege Suprema, nu am facut din ea cartea noastră de capatâi, alături de Biblie şi nu am invăţat să luptăm cu darzenie pentru respectarea drepturilor şi libertaţilor noastre consfinţite în ea. 

            Principiul fundamental  pe care la proclamat noua noastră Constituţie este supemaţia drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului asupra intereselor statului. Din păcate noi, cetăţenii, nu am realizat că de la 1994 incoace, suveranitatea natională în Moldova aparţine în exclusivitate poporului, şi că statul este doar un instrument util, instituit de popor pentru asigurarea şi apararea demnităţii, drepturilor şi libertăţilor fiecarui cetăţean al Republicii Moldova. Cu alte cuvinte : "nu Noi pentru Stat, ci Statul pentru Noi !!!" Pentru a transpune in viaţă aceste deziderate constituţionale şi pentru a ajunge în rândul naţiunilor prospere, este imperios necesar să invăţam cu toţii exerciţiul democraţiei, care presupune nu doar simpla noastră participare la vot, dar şi participarea noastră, a cetaţenilor, la monitorizarea permanentă şi riguroasă a modului şi calitaţii guvernării ţarii de catre cei aleşi de noi, şi sancţionarea neântarziată a celor incompetenţi şi corupţi. Doar astfel se poate constitui o democratie, care in traducere din greacă inseamnă  guvernarea poporului.

            Guvernarea democratică consensuală nu e o utopie de genul celei comuniste. Este o realitate palpabilă europeană şi nord-americană. Un popor are atata suveranitate, drepturi, şi libertăţi, câte şi le cucereste singur şi mai ales atâtea câte ştie să le apere. Dacă nu invăţăm şi noi, de urgenţă, să ne apărăm drepturile constituţionale, atunci adio putere a poporului, democraţie şi statalitate moldovenească. Deja între Poporul Suveran şi Constituţia sa guvernanţii au reuşit să ridice un zid de reglementări şi acte legislative, de după care abea de se mai întrevăd drepturile şi libertăţile noastre constituţionale.

Aşadar, să ne trezim din somnul raţiunii, să devenim

cetaţeni responsabili şi să alungăm monştrii !

      

            02 septembrie 2005

 

Cicerone Basarab,                                                              Miorel Oaielungă,

zis Conţopistul                                                                                        poreclit Mioritix

                    redactorul publicatiei                                                (nepotul vitreg al lui Badea Mior din delul Sorocii)